Hei! Tervetuloa seuraamaan tarinaamme lääkeblogin -kautta!

 

Olen Jaakko Hartikainen ja olen tämän yrityksen, LHARVIOT Oy:n, perustaja sekä toimitusjohtaja. Toimin lisäksi yrityksen terveydenhuollon palveluista vastaavana johtajana ja lääkehoidon arvioinneista vastaavana henkilönä. Koulutukseltani olen proviisori. Olen suorittanut lisäksi lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyyden (LHKA) sekä yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon (YJEAT). Ajatus tämän yrityksen perustamisesta kehittyi hiljalleen työkokemuksen karttuessa ja tässä hieman tarinaa siitä.

 

2010: Olen aloittanut työt lääkealalla, apteekissa, vuonna 2010 ja ymmärsin heti olevani oikealla polulla. Oikeastaan jo opiskellessani proviisoriksi. Alan valinta ei ole tuottanut pettymystä ja lääkehuollon kehittäminen kiinnostaa edelleen, sekä tarjoaa myös haasteita.

 

Pidän edelleen asiakaspalvelutyöstä apteekissa.

 

Työuran edetessä huomasin, että halusin kehittää toimintoja tehokkaampaan suuntaan. Lääkehoitojen kehittäminen turvallisempaan, tehokkaampaan ja taloudellisempaan suuntaan oli koko ajan se asia, joka eniten kiinnosti ja jolle oli myös eniten kysyntää. Huomasin, että lääkehoitojen arviointeihin erikoistuneesta proviisorista on apua ja tarvetta myös muualla kuin apteekissa.

 

2015: Vuonna 2015 aloitin lääkehoidon kokonaisarviointi koulutuksen Tampereella, mikä kesti kaksi vuotta. Koulutuksen edetessä aiemmat huomiot ja oma kiinnostukseni lääkehoitojen kokonaisuuksien ymmärtämistä kohtaan kasvoi edelleen. Ymmärsin myös, että uusia lääkkeitä tulee jatkuvasti lisää. Ikinä ei voi sanoa, että tietäisi kaiken tai että olisi täysin valmis. Tässäkään asiassa.

 

2017: Vuonna 2017 olin suorittanut lääkehoidon kokonaisarvioinnin erityispätevyyden (LHKA). Lääkehoidon kokonaisarviointi -palveluita saavat tarjota ainoastaan erityispätevyyden suorittaneet henkilöt. Tein lääkehoidon kokonaisarviointeja valmistumisen jälkeen apteekissa ja samalla myös lääkehoidon prosessien kehittämistä terveydenhuollon yksiköissä. Lääkehoidon kokonaisarvioinnin tekemiseen apteekissa kuluu paljon aikaa ja palvelun hinta nousee sen takia melko korkeaksi.

 

Yhden lääkehoidon kokonaisarvioinnin tekemiseen saattaa asiakkaan lääkemäärästä riippuen mennä aikaa jopa 8 tuntia. 

 

 

2020: Vuonna 2020 päätin perustaa yrityksen, koska en pystynyt kehittämään palveluita apteekissa kustannustehokkaasti. Palveluiden tarjoaminen oli myös haastavaa apteekin kautta, juuri isojen kustannusten takia. Olin odottanut sitä hyvää hetkeä jo useamman vuoden, mutta ymmärsin ettei sitä "hyvää hetkeä" sieltä ole tulossa. Yrityksen perustamisesta olin puhunut varmaan jo aloittaessani erityispätevyyskoulutusta vuonna 2015. Nyt piti vain kääriä hihat ja alkaa töihin.

 

Yrityksen perustaminen on helppoa! Näin sanoi moni yrittäjä ystäväni. He olivat oikeassa. Ja toisaalta niin väärässä. Yrityksen sain kyllä perustettua netissä ja y-tunnuksen sai hiiren klikkauksella. Yksityisen terveydenhuollon yrityksen perustaminen on sitten ihan toinen juttu. Tässä muutamia Valviran ja aluehallintoviraston lomakkeita mainitakseni:

  • Aloitusilmoitus
  • Henkilökuntalomake
  • Omavalvontasuunnitelma
  • Potilasasiakirjojen käsittelysuunnitelma
  • Tietosuojaan liittyvät asiakirjat
  • Hakemus terveydenhuollon palveluista vastaavaksi johtajaksi
  • Todistukset laitteista, tiloista, huolloista ja kalibroinneista

 

Ja tottakai yrityksen pitää hankkia toimintaansa varten kirjanpitäjää, tilitoimistoa, laskutusohjelmistoja, pankkipalveluita sekä pakolliset vakuutukset. Lisäksi verottaja voi kysyä hiukan tarkentavia kysymyksiä. Näistä kun on huolehdittu, niin sitten pääsee suunnittelemaan nettisivuja ja markkinointimateriaaleja sekä miettimään sitä asiakashankintaa.

 

2021: Yksityisen terveydenhuollon yrityksen perustamiseen liittyvät asiat on nyt hoidettu. Lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen tuli vihdoin  26.1.2021 ja toiminta-alueena on Itä-Suomen aluehallintoviraston alue. Toiminta voi alkaa!

 

Tarjoamme pääasiallisesti kahta palvelua. Lääkehoidon kokonaisarviointi -palvelu edulliseen kuukausihintaan, joka sisältää asiakkaan lääkityksen seurannan pilvipalveluna. Asiakas saa kuukausittain tai tarvittaessa useammin huomioita omasta lääkehoidostaan ja sen kehittymisestä. Myös hoitava lääkäri pystyy seuraamaan hoidon tehokkuutta samassa palvelussa. Tämä ainutlaatuinen palvelu tällä alueella. Teemme yrityksille lääkehoitosuunnitelmia ja prosessien kehittämistä tehostamaan toimintaa sekä edistämään turvallista lääkehoitoa. Tälle palvelulle on tarvetta ja lääkealan ammattilaisena tähän tarpeeseen me pystymme vastaamaan. 

 

Nyt palveluita pääsee tilaamaan ja toiminta on käynnissä!

 

Lopuksi haluan sanoa, että seuraavat Lääkeblogi -kirjoitukset tulevat käsittelmään itse lääkehoitoja, lääkkeitä tai lääkehoitosuunnitelmia. Vastaan kyllä myös yritykseen liittyviin kysymyksiin, jos haluatte niistä kuulla lisää.